Latar Belakang

Kopiesatu adalah merupakan jenama produk kopi tempatan milik Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) yang telah berada di pasaran sejak tahun 2001. Jenama ini diuruskan sepenuhnya oleh anak syarikat FAMA iaitu Mykopiesatu Sdn Bhd (MKSB).

Kopiesatu bertindak dalam memberi nafas dan invovasi baharu kepada industri kopi tempatan dari peringkat ladang sehingga pengguna. Kopiesatu juga menyediakan platform perniagaan kepada usahawan kecil dan sederhana terutamanya dalam bidang F&B berbentuk rangkaian perniagaan francais kopi yang setanding dengan rangkaian perniagaan kopi antarabangsa.

Hub KopieSatu

Mengapa Ditubuhkan

Bermula sebagai sebuah projek di bawah FAMA, projek ini bertujuan untuk mencapai sasaran yang telah ditetapkan seperti:

  • Memberi penjenamaan baharu kepada industri kopi tempatan;
  • Menjual satu jenama yang sinonim dengan masyarakat, oleh itu ia perlu mudah diperoleh di semua peringkat dengan harga yang berpatutan;
  • Menyediakan peluang pekerjaan kepada orang ramai;
  • Menyediakan platform perniagaan kepada usahawan kecil dan sederhana;

Dan terkini, untuk mewujudkan peluang urus niaga kepada bumiputera melalui sistem rantaian bekalan secara francais, dan seterusnya bersaing dengan jenama-jenama daripada luar negara.

SEJARAH KOPIESATU

KopieSatu adalah hasil ilham mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang mahu melihat satu jenama tempatan bersaing dengan tawaran kopi istimewa yang didominasi oleh francais asing di negara ini.

Kopi istimewa itu pula boleh dikatakan tidak berdasarkan adunan daripada sejenis biji kopi sahaja.

KopieSatu telah memulakan operasi pertama di dalam Malaysia secara perniagaan Food Truck di beberapa lokasi sekitar Lembah Kelang. Tapak kekal pertama Food Truck kopiesatu adalah di Hadapan Semua House, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur dan tapak tersebut kekal sehingga hari ini.

Setelah 14 tahun jenama Kopiesatu berada dalam pasaran Malaysia, Kopiesatu telah melalui proses penjenamaan semula dan berjaya didaftarkan sebagai perniagaan francais pada tahun 2015.

Sehingga kini, Kopiesatu telah mempunyai sebanyak 6 Outlet kekal di sekitar Lembah Kelang dan 1 outlet di R&R Ayer Keroh, Melaka,1 outlet di R&R Tapah, Perak, 1 outlet di Lobi Menara Ansar, Johor Bahru, serta 2 outlet milik francaisi Kopiesatu di Bangunan KPDNHEP, Putrajaya dan Lobi Menara PKNS, Petaling Jaya.

Kopiesatu mempunyai 2 buah Food Truck sendiri dan sebuah Food Truck oleh francaisi Kopiesatu yang sentiasa hadir ke pasaran di dalam dan luar Lembah Kelang bagi memenuhi kehendak pasaran semasa.

Misi

Menawarkan produk minuman ‘Specialty Coffee’ yang berkualiti antarabangsa pada harga mampu beli.
Tersedia di setiap lokasi strategik untuk masyarakat berbagai lapisan di Malaysia.

Visi

KOPIESATU mensasarkan sebagai jenama tempatan ‘Specialty Coffee’ Nombor #1 di Malaysia.

Objektif

Membantu membangunkan usahawan tempatan dengan menyediakan pakej perniagaan minuman yang kompetetif;
Membantu memperkembangkan lagi rantaian bekalan pembekal tempatan dan peruncitan; dan
Memastikan outlet tersedia di setiap lokasi strategik untuk masyarakat berbagai lapisan di Malaysia.

Peranan MKSB Dalam Pembangunan Usahawan

  • Membantu membangunkan usahawan tempatan
  • Membantu memperkembangkan lagi rantaian bekalan